Održana promocija novog Pravilnika o posebnim uslovima higijene sitnog voća u svežem i smrznutom stanju u fazi proizvodnje, prerade i prometa

08. Jun 2016.

U Regionalnoj privrednoj komori Užice danas 08. juna 2016. godine, održana je promocija novog Pravilnika o posebnim uslovima higijene sitnog voća u svežem i smrznutom stanju u fazi proizvodnje, prerade i prometa koji je stupio na snagu 02. juna 2016. godine.

362

Skupu je održan u saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede i zaštite životne sredine, Željko Radošević, državni sekretar, Nenad Vujović, rukovodilac Odeljenja poljoprivredne inspekcije i Privrednom komorom Srbije, Nenad Budimović, sekretar Udruženja za poljoprivredu, prehrambenu industriju, šumarstvo i vodoprivredu i Milada Lukešević samostalni savetnik Grupacije za proizvodnju, preradu i promet voća povrća i šumskih plodova i voćnog sdnog materijala. Ovo je bila prilika da se proizvođači maline, predstavnici udruženja, hladnjačari i prerađivači voća, otkupljivači i inspekcijske službe detaljno upoznaju sa novinama Pravilnika.

Nenad Vujović, rukovodilac Odeljenja poljoprivredne inspekcije, istakao je da je Pravilnik još jedan zakonodavni korak da se u jednoj veoma važnoj oblasti sistem uredi, da naši proizvodi, a pogotovu malina koja ima veliki izvozni potencijal, mora da budu prepoznati kao bezbedani. Pravilnikom naglašeni su higijenski uslovi koje moraju da ispoštuju prerađivači, ali i uslovi vezani za transport i ambalažu, što će inspektorima olakšati da obavljaju svoj posao.
Napominjemo da od 1. oktobra Evropska Unija kontroliše svaki deseti kamion maline i kupine prilikom izvoza na norovirus. Iz tog razloga važnost ovog Pravilnika je veoma velika za izvoz jagodičastog voća iz Srbije.

Nakon prezentacije novog Pravilnika o posebnim uslovima higijene sitnog voća u svežem i smrznutom stanju u fazi proizvodnje, prerade i prometa, učesnici skupa postavili su brojna pitanja nadležnima o mogućim rešenjima i problemima primene novog propisa.

2019 Copyright by Regionalna privredna komora Užice. All rights reserved.
Member of Uzice.Net. Production: DataVoyage