Usvojene izmene i dopune Zakona o podsticajima u poljoprivredi i ruralnom razvoju

30. Decembar 2016.

U "Službenom glasniku RS", broj 101/16 od 16. decembra 2016. godine objavljen je novi Zakon o izmenama i dopunama Zakona o podsticajima u poljoprivredi i ruralnom razvoju.

451

Promene u novom Zakonu se odnose na podsticaje u oblasti direktnih plaćanja za stočarsku proizvodnju. Izmene uključuju nove kategorije korisnika kroz izmenu postojećih i uspostavljanje novih i to u podsticajima stočarske proizvodnje koji se odnose na krave za uzgoj teladi za tov.

Prema novom Zakonu od naredne godine podsticaji će se davati za kvalitetne priplodne mlečne krave, kvalitetne priplodne tovne krave i bikove, krave za uzgoj teladi za tov, krave dojilje, kvalitetne priplodne ovce i ovnove, koze i jarce, priplodne krmače i neraste, tov junadi, tov jagnjadi i tov svinja. Korisnici sredstava će biti oni koji se bave stočarstvom sa ciljem da se ta vrsta proizvodnje unapredi. Novi podsticaj za krave u uzgoju teladi za tov utvrđuje se u minimalnom iznosu od 5.000 dinara po grlu.
Tu su još i podsticaji koji se odnose na košnice pčela, roditeljske kokoške teškog i lakog tipa, roditeljske ćurke, kvalitetne priplodne matice šarana i pastrmke i proizvodnja konzumne ribe.
Podsticaji za mere ruralnog razvoja sprovode se kao naknada troškova u oderđenom procentu i utvrđuje se u minimalnom iznosu od 30% odnosno 45% za područja sa otežanim uslovima rada.

Što se tiče podsticaja za organsku proizvodnju ovim Zakonom nisu izmenjeni kako za biljnu i stočarsku proizvodnju i ostaju uvećani za minimum 40% u odnosu na konvencionalnu proizvodnju. Jedina novina za organsku proizvodnju je što podsticaje mogu da ostvare i proizvođači obuhvaćeni grupnom sertifikacijom odnosno proizvođači kooperanti.
Više informacija o ovom zakonu možete pogledati na sajtu Uprave za agrarna plaćanja: http://uap.gov.rs/wp-content/uploads/2015/12/ .

2019 Copyright by Regionalna privredna komora Užice. All rights reserved.
Member of Uzice.Net. Production: DataVoyage