Nova pravila za prijavljivanje sezonskih radnika u poljoprivredi

13. Mart 2019.

Regionalna privredna komora Zlatiborskog upravnog okruga u saradnji sa NALED-om, uz podršku Nemačke razvojne agencije GIZ i u saradnji sa resornim ministarstvima organizovala je 12.03.2019. godine obuku „Povećanje prilika za zapošljavanje sezonskih radnika u poljoprivredi".

562

Tokom obuke predstavnici NALED –a Dušan Radovanović i Mihailo Jovanović upoznali su prisutne sa novim zakonskim okvirom i elektronskom procedurom za prijavu sezonskih radnika u poljoprivredi. Primena Zakona o pojednostavljenom radnom angažovanju sezonskih radnika počela je u januaru ove godine i tokom prva dva meseca na ovaj način prijavljeno je 20.000 radnih dana za radnike angažovane na sezonskim poslovima.Radnici prijavljeni na ovaj način ostvaruju pravo iz penzijskog i invalidskog osiguranja i prava iz korpusa zdravstveog osiguranja u delu koji se tiče povrede na radu i profesionalnog oboljenja što do sada nije bio slučaj, posebno imajući u vidu da je do sada 95 posto zaposlenih u ovoj grani obavljalo rad na crno.
563
Obaveza poslodavca je da radnika prijavi odnosno odjavi u onoj smeni u kojoj on radi. Na kraju meseca Poreska uprava automatski popunjava i sačinjava poresku prijavu, a poslodavac dobija nalog za plaćanje u kojem je naznačena visina poreza i doprinosa koje treba da plati.

Obuci su prisustvovali predstavnici jedinica lokalnih samouprava, poslodavci iz oblasti poljoprivrede i poljoprivredni proizvođači koji upošljavaju sezonske radnike na svojim posedima. Proizvođači malina iz zlatiborskog kraja izneli su primedbe koje se tiču prijavljivanja radnika u datom roku, jer, po njihovoj oceni, oni nemaju stalne radnike a i sama struktura angažovanih radnika se menja tokom dana tako da nisu u mogućnosti da primenjuju zakon.

2019 Copyright by Regionalna privredna komora Užice. All rights reserved.
Member of Uzice.Net. Production: DataVoyage