ODRŽANA DRUGA SEDNICA PARLAMENTA PRIVREDNIKA

25. Oktobar 2017.

U sedištu regionalne privredne komore u Užicu u utorak 24.10.2017. godine održana je druga sednica Parlamenta privrednika Privredne komore Srbije-Regionalne privredne komore Zlatiborskog upravnog okruga.

514

Sednici, kojom je predsedavao Branko Bešević predsednik parlamenta, pored članova Parlamenta privrednika prisustvovali su i predstavnici Privredne komore Srbije Miroslav Lutovac direktor Sektora industrije, Predrag Petrović generalni sekretar, Nermina Ljubović zamenik generalnog sekretara, Kristina Đurić zamenik direktora Pravno političkog odeljenja, Dragan Stevanović sekretar Udruženja za hemijsku, gumarsku industriju i industriju nemetala i Ana Raičević sekretar Udruženja za metalnu,elektroindustriju, rudnike metala i metalurgiju.

Prezentaciju o tekućim privrednim kretanjima na području Zlatiborskog upravnog okruga u periodu januar-jun mesec 2017. godine izložio je Vladimir Misailović viši saradnik u PKS-RPK Užice sa iznetim pokazateljima o postignutim rezultatima u poslovanju privrede ove regije.
U ovom regionu u odnosu na isti period prošle godine obim spoljnotrgovinske razmene povećan je za 8,7%, dok je uvoz povećan za 18% a izvoz za 2,9%.

Kristina Đurić, zamenik direktora Pravno-političkog odeljenja PK Srbije predstavila je Šestu kvartalna analizu primene propisa od značaja za privredu.

Ona je istakla je da su kvartalne analize novi mehanizam komunikacije privrednika preko regionalnih komora i PK Srbije sa resornim ministarstvima i Vladom Republike Srbije.
Pri tome analiza propisa od značaja za privredu sadrži sve predloge članica PKS za izmenu ili dopunu propisa, kao i predloge za donošenje propisa u cilju stvaranja kvalitetnog privrednog ambijenta, a to će biti efikasan mehanizam postupanja i u narednom periodu.

Iznet je podatak da je do sada u saradnji sa Vladom RS realizovano 27inicijativa privrede, kako je istakla Nermina Ljubović,zamenik generalnog sekretara PKS, i pozvala je članove Parlamenta da se još aktivnije uključe sa novim predlozima kako bi uticali na kreiranje uslova za bolje poslovanje.

Privrednici ovog regiona su istakli primarne probleme u poslovanju koji opterećuju privredu i koče privredne aktivnosti kao što su siva ekonomija,visoki porezi i doprinosi,zloupotreba bolovanja, nerazvijena saobraćajna infrastruktura i kašnjenje u povraćaju PDV-a.

Potpredsednik PK Srbije i v.d. direktor RPK Zlatiborskog upravnog okruga Rade Ljubojević je istakao da se Privredna komora Srbije uključuje u rešavanje konkretnih probleme privrednika sa ovog regiona i postupajući po datim inicijativama značajno utiče na poboljšanje uslova za njihovo poslovanje.

Bila je to prva radna sednica Parlamenta privrednika Zlatiborskog upravnog okruga održana nakon konstituisanja ovog organa odlučivanja po novom Zakonu o privrednim komorama.

2019 Copyright by Regionalna privredna komora Užice. All rights reserved.
Member of Uzice.Net. Production: DataVoyage