Velike mogućnosti za saradnju privrednika Zlatiborskog i Istočnokazahstanskog regiona

07. Septembar 2017.

Predstavnici Zlatiborskog okruga i Istočnokazahstanskog regiona potpisali su u Užicu Sporazum o saradnji u oblasti trgovine, privrede, nauke, tehnologije i humanitarnih aktivnosti.
507
Sporazum su potpisali načelnik Zlatiborskog upravnog okruga Dimitrije Paunović i ambasador Kazahstana u Srbiji i Mađarskoj Nurbah Turarovič Rustemov.

Nakon potpisivanja sporazuma delegacija Kazahstana sastala se Regionalnoj privrednoj komori Zlatiborskog upravnog okruga sa privrednicima, kako bi sa njima razmenila iskustava i ideje u cilju unapređenja saradnje.

Ambasador Kazahstana u Srbiji i Mađarskoj Nurbah Turarovič Rustemov istakao je da mu je drago što je imao priliku da poseti Zlatiborski okrug, kraj sa bogatom tradicijom i velikim industrijskim, poljoprivrednim, turističkim i kulturnim potencijalima.Posebno je naglasio da Kazahstan ima veliki industijski potencijal, razvijenu atomsku industriju, poljoprivredu i turizam.On je dodao da Kazahstan želi da iskoristi iskustva srpskih malinara, koji su, kako je istakao, lideri u svetu po proizvodnji i uzgoju ovog voća. Podsetio je na činjenicu da Srbija ima privilegovan položaj za izvoz svojih proizvoda na tržište Evroazijskog ekonomskog saveza, iako nije članica tog saveza.

Rade Ljubojević, direktor Regionalne privredne komore Zlatiborskog upravnog okruga je istakao da ovaj sporazum treba da pomogne bržem uspostavljanju saradnje privrednika Zlatiborskog okruga s privrednicima iz Kazahstana, jer je privreda ovog regiona zainteresovana za proširivanje tržišta.

Prisutni privrednici izneli su konkretne predloge za uspostavljanje poslovne saradnje sa privrednicima Istočnokazahstanskog regiona a Ambasador Kazahstana najavio je uspostavljenje direktne avionske linije između glavnih gradova Kazahstana i Srbije, što će biti dodatni podsticaj unapređenju saradnje u svim oblastima.

2019 Copyright by Regionalna privredna komora Užice. All rights reserved.
Member of Uzice.Net. Production: DataVoyage