Kampanja-Reci ne radu na crno

13. Septembar 2018.

U okviru projekta „Jačanje kapaciteta Inspektorata za rad i podizanje svesti građana u cilju suzbijanja rada na crno-RECI NE RADU NA CRNO“ , Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja organizovalo je radionicu 11.09.2018.godine u prostorijama Regionalne privredne komore Zlatiborskog upravnog okruga u Užicu.
545
Ministarstvo za rad,zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja RS početkom 2018.godine pokrenulo je akciju „Reci NE radu na crno“ koju je finansijski podržala Ambasada kraljevine Norveške u Beogradu.

Kampanja ima za cilj da ukaže poslodavcima ovog regiona na neophodnost poštovanja zakona i Ustava RS i ohrabri radnike da uzmu aktivno učešće i daju svoj doprinos rešavanju izazova rada na crno.
Cilj akcije je da se zaštite radnici koji rade bez ugovora sa poslodavcem, kao i zaposleni koji nisu prijavljeni na obavezno socijalno osiguranje, ali i poslodavci koji posluju u skladu sa zakonskim obavezama i koji su izloženi nelojalnoj konkurenciji.

U Srbiji svaki treći radnik radi na crno, a inspekcija rada je zbog utvrđenih nepravilnosti tokom prošle godine kaznila poslodavce u zemlji sa više od 231 milion dinara, rečeno je na predstavljanju nacionalne kampanje.
Stevan Đurović direktor Inspektorata za rad je naglasio da je inspekcija tokom ove godine imala više od 13.000 nadzora nego prošle godine. U julu mesecu su imali pojačane vanredne nadzore gde je pronađeno 434 ljudi koji su radili na crno. Doneto je 36 rešenja o zabrani rada na mestu rada i 184 zahteva za pokretanje prekršajnog postupka.

U 2017.godini najviše lica koja su radila na crno zatečeno je kod poslodavaca u delatnosti usluga smeštaja i ishrane, trgovine, građevinarstva, proizvodnje tekstila. Zahvaljujući inspekcijskim nadzorima od od ukupnog broja zatečenih lica na radu na crno, 94 odsto je zasnovalo radni odnos.

2019 Copyright by Regionalna privredna komora Užice. All rights reserved.
Member of Uzice.Net. Production: DataVoyage