Održana druga sednica sekcije za računovodstvene poslove RPK Užice

05. Oktobar 2018.

Druga sednica Sekcije za računovodstvene poslove PKS - RPK Užice održana je 2.oktobra 2018.godine u prisustvu velikog broja predstavnika ove delatnosti.

547


Pored članova Sekcije sednici su prisustvovali Ana Lapčević, direktor RPK, Mirjana Krdžić, koordinator za usluge RPK i predstavnici Poreske uprave-Filijale Užice: Radmila Zlatić, direktor filijale, Nikola Ivnović, načelnik terenske kontrole i Milena Karaklić, načelnik kancelarijke kontrole.

Nakon pozdravne reči direktorke RPK, Ane Lapčević, sednicom je predsedavala Radmila Nikolić, predsednik Sekcije, direktor agencije CNP PRO Consulting. Na sednici su razmatrana nova zakonska rešenja iz oblasti računovodstva i revizije. Članovi sekcije izneli su više komentara na novine koje su navedene u nacrtu Zakona o računovodstvu i nacrtu Zakona o reviziji. Većina članova iznela je mišljenje da su najavljenim propisima značajno unapredjeni uslovi rada privrednih subjekata koji obavljaju knjigovodstveno računovodstvene i revizorske poslove. Teme koje su najviše bile razmatrane su: delimična liberlizacija pružanja računovodstvenih usluga, novi način kategorizacije svih privrednih subjekata, poslovne knjige i rokovi njihovog čuvanja, novine u finansijskom izveštavanju, nedovoljno promovisane i cenovno nezaštićene vrste usluga računovodsvenih agencija, saradnja i komunikacija sa Nacionalnom komisijom za računovodstvo.

U cilju unapredjenja saradnje računovodstvenih agencija sa poreskom upravom, predstavnici Poreske upravefilijale Užice upoznali su prisutne sa sadašnjim načinom organizovanja i najavljenim promenama u 2019. godini. Članovi sekcije izneli su osnovne probleme sa kojima se susreću u komunikaciji sa Poreskom upravom a koje se najviše odnose na brzinu dobijanja povratnih informacija na upućene zahteve, načine preknjižavanja, neravnopravan položaj agencija u odnosu na lica sa punomoćjem koja obavljaju računovodstvene poslove a korisnici su usluga Poreske uprave.

Predstavnici Poreske uprave izneli su više informacija o načinu rešavanja spornih pitanja ali su dali preporuku da se što više koristi Info pult Poreske uprave i pisani zahtevi jer je to najsigurniji i najbrži načini realizacije rešavanja problema

2019 Copyright by Regionalna privredna komora Užice. All rights reserved.
Member of Uzice.Net. Production: DataVoyage