Otvorene carinske kvote Evropske Unije za ribu i proizvode od ribe

01. Jul 2015.

Usvajanjem Uredbe Evropske Komisije 19. maja 2015. godine otvorene su carinske kvote EU za ribu i proizvode od ribe iz Republike Srbije u okviru Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP Sporazum).

79

Ova Uredba se primenjuje retroaktivno od 1. februara 2010. godine. To faktički znači da će biti omogućena refundacija svakom ko je platio carinu za uvoz kategorije proizvoda po kvotama..
Srbija primenjuje SSP od 2009. godine, a Evropska unija od 2010. godine. Ovaj Sporazum nije bio primenjen u potpunosti , a jedan od razloga je i što u EU nisu bila usvojena sva potrebna akta za sprovođenje obaveza iz tog dokumenta.
Potrebni uslovi su se stekli zaključno sa majem mesecom 2015. godine kada je usvajena uredbe Evropske Komisije što je omogućilo otvaranje carinskih kvota EU za ribu i proizvode od ribe iz Republike Srbije u okviru Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.
Više podataka može se naći na sajtu PKS www.pks.rs (privreda Srbije- međunarodna ekonomska saradnja- evropske integracije).
Zakonska regulativa u ovoj oblasti su Zakon o potvrđivanju SSP-a (Sl. glasnik RS 83/2008) i Zakon o potvrđivanju Protokola za SSP zbog pristupanja Hrvatske
(Sl. glasnik RS 12/14).

2019 Copyright by Regionalna privredna komora Užice. All rights reserved.
Member of Uzice.Net. Production: DataVoyage