Održana obuka na temu –Zakon o sprečavanju pranja novca i finansiranje terorizma

27. Jun 2018.

U RPK Užice u utorak 26. juna 2018. godine održana je obuka o primeni Zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorizma.
538
Za veliki broj privrednika sa područja deset opština Zlatiborskog okruga koji se bave poslovima računovodstva i poslovima prometa nekretnina obuku su održale Danijela Tanić Zafirović i Sanja Kijanović, predstavnici Ministarstva finansija, Uprave za pranje novaca.

Danijela Tanić-Zafirović, šef Odseka za nadzor u Upravi za sprečavanje pranja novca prisutne je upoznala sa listom indikatora za otkrivanje sumnjivih transakcija i njenom primenom (analiza rizika i indikatora, praćenje klijenta, procena, analiza i odluka o dostavi izveštaja o sumnjivim aktivnostima ili transakciji) i iskustvima Uprave u prijavama koja se odnose na sumnjive transakcije iz dela revizije ili računovodstva i knjigovodstva.Takođe prisutnima je pružila savete na šta treba obratiti pažnju s obzirom na trendove ili tipološke pojave.

Prisutni su detaljno upoznati sa zakonskom regulativom koja se odnosi na ovu oblast -Zakon o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorizma i značaj u borbi protiv PN/FT, Pravilnik o metodologiji za izvršavanje poslova u skladu sa Zakonom o sprečavanju pranja novca i finansiranje terorizma, Smernice za procenu rizika od pranja novca i finansiranje terorizma kod društva za reviziju, preduzetnika i pravnih lica koja se bave pružanjem računovodstvenih i faktoring usluga.

Sanja Kijanović, analitičar u Upravi za sprečavanje pranja novca iznela je više primera iz prakse I preporuke na koji način prepoznati i zaštiti se od neregularnog poslovanja klijenata.
Danijela Tanić Zafirović i Sanja Kijanović pozvale su sve zainteresovane privrednike da se za detaljnije informacije, konretna pitanja, nedoumice, kao obveznici ovog Zakona obrate stručnoj službi Uprave za sprečavanje pranja novca.

2019 Copyright by Regionalna privredna komora Užice. All rights reserved.
Member of Uzice.Net. Production: DataVoyage