Predstavljene mere IPARD programa

26. Januar 2018.

Privredna komora Srbije uz podršku Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), organizovala je 24.januara 2018. godine predavanja na temu „Predstavljanje mera IPARD programa Republike Srbije“ za sve zainteresovane kompanije i individualne proizvođače, koji se bave preradom voća, proizvodnjom i preradom mleka i mesa. Zainteresovani učesnici su se mogli upoznati sa osnovnim uslovima programa, pravilima i načinima na koje se mogu koristiti pretpristupna sredstva EU namenjena poljoprivrednoj proizvodnji i prerađivačkoj industriji.

Pored predavača iz Privredne komore Srbije Aleksandra Bogunovića, sekretara Udruženja za viljnu proizvodnju, detaljnije o samom programu govorio je Slobodan Živanović iz Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva i Dragan Stefanović, koordinator projekta.

Javni poziv za IPARD podsticaje za meru jedan, investicije u fizičku imovinu poljoprivrednih gazdinstava, odnosno za kupovinu nove mehanizacije i opreme, raspisan je krajem decembra 2017. godine. Zahtevi za odobravanje prava na podsticaje se mogu podneti do 26. februara 2018. godine.

Mera IPARD programa koja se odnosi na investicije u fizičku imovinu za preradu i marketing poljoprivrednih proizvoda je namenjena mikro, malim i srednjim preduzećima.

U drugom delu predavanja predstavljeni su ostvareni rezultati i predstojeće aktivnosti projekta „Smanjenje barijera za ubrzani razvoj tržišta biomase u Srbiji“, koji se finansira iz sredstava Globalnog fonda za životnu sredinu (GEF), a realizuju ga UNDP, Ministarstvo rudarstva i energetike i Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srbije, kao i film na temu razvoja tržišta biomase u Srbiji.

Nakon prve serije predavanja, PKS će organizovati sledeću turu radionica u malim grupama. O rasporedu i lokacijama na kojima će se dalje radionice održavati, PKS će poslati naknadni poziv.

2019 Copyright by Regionalna privredna komora Užice. All rights reserved.
Member of Uzice.Net. Production: DataVoyage