Doneta Uredba o označavanju poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda nacionalnom oznakom višeg kvaliteta “srpski kvalitet”

18. Novembar 2016.

U "Službenom glasniku RS" broj 90, od 4. novembra 2016. godine, objavljena je Uredba o označavanju poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda nacionalnom oznakom višeg kvaliteta “srpski kvalitet”.
441
Oznaka "srpski kvalitet" namenjena je za označavanje poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda - u sektoru proizvodnje i prerade mleka, mesa, voća, povrća, žitarica, uljarica, grožđa i meda. Ova uredba trebalo bi da doprinese afirmaciji i izdvajanju proizvoda na tržištu koji su posebni , drugačiji i koji imaju kvalitet. Takođe primenom uredbe očekuje se i povećanje konkurentnosti domaćeg proizvođača i zaštita domaćih potrošača.

Nacionalnu oznaku višeg kvaliteta moći će da imaju samo oni proizvodi koji se po svom sastavu, načinu proizvodnje i korišćenim sirovinama jasno razlikuju od drugih proizvoda iste kategorije. Proizvod mora da bude napravljen isključivo od sirovina koje potiču sa teritorije Srbije.

Zahteve za korišćenje žiga proizvođači hrane podnosiće Ministarstvu poljoprivrede i zaštite životne sredine. Pored zahteva proizvođači će morati da dostave i specifikaciju proizvoda, podatke o poreklu i kvalitetu osnovne sirovine od koje je proizveden i opis tri posebna svojstva u odnosu na propisane zahteve kvaliteta za svaku vrstu proizvoda.

U skladu sa ovom uredbom Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine formiraće komisiju za stručnu procenu posebnih svojstava poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda i izdavaće rešenja o pravu korišćenja te oznake. Oni će biti upisani u poseban registar odakle mogu da budu i izbrisani ako se utvrdi da proizvod koji je označen žigom ”srpski kvalitet” ne ispunjava sve uslove. Spisak korisnika ove oznake, proizvoda sa oznakom kao i posebna svojstva označenih proizvoda, biće objavljen na internet stranici Ministrastva poljoprivrede i zaštite životne sredine.

Više informacija o Uredbi o označavanju poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda nacionalnom oznakom višeg kvaliteta “srpski kvalitet” kao i zahtev za korišćenje oznake možete pogledati na sajtu Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine http://www.mpzzs.gov.rs/download/Uredbe/.

2019 Copyright by Regionalna privredna komora Užice. All rights reserved.
Member of Uzice.Net. Production: DataVoyage