Uspešan nastup proizvođača sa užičkog regiona na Sajmu etno hrane i pića

01. Decembar 2015.

Sajam je otvorila ministarka poljoprivrede Snežana Bogosavljević-Bošković, koja je istakla da u poslednje dve decenije tržište poljoprivredno-prehrambenih proizvoda u Srbiji karakteriše rastući trend tražnje za proizvodima koji se odlikuju autentičnošću i tradicijom, odnosno posebnom dodatom vrednošću koja proizilazi iz sastava tih proizvoda, načina proizvodnje i podneblja sa kog dolaze.

Na ovom sajmu, koji ima međunarodni karakter, predstavilo se oko 400 proizvođača iz Srbije, Indije, Italije, Grčke, Makedonije i Republike Srpske, sa više od 2.000 različitih tradicionalnih prehrambenih proizvoda najčešće ručne izrade i od organski gajenih sirovina.
Pored proizvođača hrane na sajmu su se predstavili i proizvođači opreme za čuvanje i pakovanje tradicionalnih proizvoda, kao i laboratorije za kontrolu kvaliteta hrane.


Na zajedničkom štandu Regionalne privredne komore Užice svoje proizvode je predstavilo 18 izlagača i to su : RB Global i Biodetox iz Užica, Farma koza "Dosković i Braća Tomašević iz Prijepolja, Triangl fish – Zaovine i BB Klekovača iz Bajine Bašte, Agro Zlatar i Mlekara "Zlatarka" iz Nove Varoši, Drenovac, Zlatna Biserka, PG Jovanović iz Arilja, Poljopromet iz Ježevice, PK Zlatibor i Kraljeva voda sa Zlatibora, Aćim doo iz Mušveta, proizvođači ivanjičkog kraja nastupili su u sastavu Turističke organizacija Ivanjica, a u okviru promocije žiga Planinski doručak RRA Zlatibor iz Užica nastupilo je nekoliko proizvođača koji su uključeni u ovaj projekat.

254

Tokom trajanja sajma su organizovani brojni i bogati sadržaji kao što su stručni prateći programi iz oblasti zaštite geografskog porekla, receptura, uvodjenje sistema kvaliteta, pravne zaštite, unapređenja pakovanja i metoda prodaje, kao i izložba rukotvorina i manifestacija revija torti.

Brojni posetioci štanda Komore Užice, kao i izlagači imali su priliku da tokom sva četiri dana trajanja sajma uživaju u specijalitetima firme Zlatiborac koja je omiljeni brend potrošača Srbije i tradicionalni sponzor izlagača koji nastupaju na štandu Komore Užice.Ove godine ponuda Zlatiborca je bogatija za proizvode iz grupe Special selection koji su takođe prezentovani posetiocima štanda iz Zapadne Srbije.

Među najuspešnijim u našoj zemlji ova kompanija je dobitnik brojnih nagrada i priznanja, a svojim pojavljivanjem na etno sajmu hrane i pića 2015. godine podržala je mala preduzeća i gazdinstva sa područja užičkog regiona u njihovom putu ka uspehu.

Među izlagačima na štandu RPK Užice bilo je i onih koji su prisutni od prvog sajma davne 2006. godine i koji naglašavaju da im je nastup na ovom sajmu mnogo doprineo povećanju broja kupaca, većoj proizvodnji i razvoju kompanije.
Oni izlagači koji su se ove godine prvi put pojavili na ovom sajmu imaju samo pohvale za ovu sajamsku manifestaciju i planiraju da će i narednih godina biti sigurni izlagači i sajamski učesnici. Ovo potvrđuje i podatak da je svake godine na etno sajmu hrane i pića sve više učesnika iz svih krajeva naše zemlje i iz inostranstva.

Svi izlagači su istakli zadovoljstvo zajedničkim nastupom, organizacijom od strane RPK Užice i Beogradskog sajma, brojem obavljenih razgovora i potpisanih ugovora, kao i očekivanim finansijskim efekatima od svog nastupa.

U cilju prepoznavanja novih srpskih brendova, žiri sastavljen od eminentnih stručnjaka iz ove oblasti, ocenjivao je uzorke iz 15 robnih grupa i dodelio diplome i priznanja najuspešnijima. U veoma jakoj konkurenciji, četiri proizvođača sa štanda Regionalne privredne komore Užice su dobili značajna priznanja, a tri proizvođača sa područja užičkog regiona koji su nastupali u organizaciji drugih štandova su takođe nagrađeni.

Nagrađeni izlagači sa štanda Komore Užice su:

1. Farma koza Dosković – Prijepolje za beli kozji sir
2. Triangle Fish d.o.o. Zaovina – Bajina Bašta za pastrmka filete
3. Kraljeva voda d.o.o. – Zlatibor za Kraljevu vodu
4. Agro Zlatar – Nova Varoš u robnoj grupi proizvoda organske proizvodnje za speltino brašno

Nagrađeni izlagači sa našeg regiona koji su nastupali na drugim štandovima sajma su:
1. Destilerija Zarić – Kosjerić za voćnu rakiju od dunja “Nostalgija”
2. Opšta zemljoradnička zadruga Agro Eko voće – Arilje za sok od maline
3. Mil Mar produkt – Mačkat za ovčiju stelju.

2018 Copyright by Regionalna privredna komora Užice. All rights reserved.
Member of Uzice.Net. Production: DataVoyage