Održana sednica Sekcije drvoprerađivača

19. April 2018.

Sednica Sekcije drvoprerađivača, koja je deo Grupacije za primarnu preradu drveta PKS, održana je 18.04.2018. u RPK Zlatiborskog upravnog okruga u Užicu. Sastanku su prisustvovali privredenici koji se bave ovom delatnošću, Dragan Zeljić predsednik Grupacije, kao i Svetozar Poznanović I Zoran Berbatović iz Udruženaj za šumarstvo, preradu drveta, proizvodnju nameštaja i papira PKS.
532
Na sednici su prdstavljena najznačajnija kretanja u ovoj grani, a najviše je bilo reči o izvozu trupaca svih drvnih sortimenata iz Srbije. Svi učesnici su se složili da ova aktivnost dugoročno gledano vrlo negativno utiče na perspektive primarne prerade. Šumski fond je ugrožen, a veoma je izražen i nedostatak sirovine, koji se ne može umanjiti ni uvozom iz susednih zemalja jer on praktično nije moguć po modelima koji se razlikuju od zemlje do zemlje. Ovakva situacija ugrožava postojeća radna mesta i umanjuje mogućnost obezbeđivanja stručnog kadra što je i sada otežano.

Sve navedeno guši profitabilnost u ovoj delatnosti, te se nameće potreba da se na sve načine stimulišu viši stepeni prerade i izvoz te vrste proizvoda. Privrednicu su zatražili da PKS kod svih nadležnih organa i institucija, pokrene inicijativu za što brže rešavanje ovog kompleksnog problema.

2019 Copyright by Regionalna privredna komora Užice. All rights reserved.
Member of Uzice.Net. Production: DataVoyage