Održan stručni skup o aktuelnostima u oblasti energetske efikasnosti i energetskog menadžmenta

06. Mart 2017.

Privredna komora Srbije RPK Zlatiborskog upravnog okruga u saradnji sa SGS Beograd u petak 3.marta 2017.godine, održala je informativno stručni skup na temu: Aktuelnosti u oblasti energetske efikasnosti i u sistemu energetskog menadžmenta.

459

Kordinator za energetsku efikasnost SGS iz Beograda, Radovan Mijailovic, upoznao je prisutne sa najznačajnijim aktuelnostima i obavezama privrednika iz oblasti energetske efikasnosti.
Cilj prezentacije bio je upoznavanje privrede, javnih preduzeća i organa javne uprave sa trendovima u oblasti energetske efikasnosti u Evropskoj uniji i Republici Srbiji, pregled zakonske regulative, standarda, postavljenih ciljeva i dostignutih rezultata.
Racionalna upotreba energije, povećanje energetske efikasnosti i korišćenje obnovljivih izvora energije, danas su ključni elementi energetske politike zemlje, ali i održivog razvoja i borbe protiv klimatskih promena.

460

U Republici Srbiji prema važećoj zakonskoj regulativi, definisani su obveznici sistema energetskog menadžmenta. Privrednici iz industrije i drugih proizvodnih delatnosti ulaze u obevezu implementacije sistema energetskog menadžmenta ukoliko imaju godišnju potrošnju energije iznad 2.500 tona ekvivalentne nafte, računajući sve vidove utrošene energije. Uslužne i trgovinske delatnosti imaju istu obavezu ukoliko imaju godišnju potrošnju energije iznad 1.000 tona ekvivalentne nafte, takođe uključujući sve vidove utrošene energije. To podrazumeva da je neophodno implementirati sistem energetskog menadžmenta ISO 50001. Ovim sistemom precizirani su svi aspekti korišćenja energije u okviru jedne kompanije. Radovan Mijailović objasnio je da privrednici moraju da snime stanje u svojim firmama, analiziraju podatke, da naprava planove poboljšanja i da se pridržavaju zakonskih propisa. Implementacija ovog sistema treba da dovede do realizacije postavljenih ciljeva : za 20% nižu emisiju gasova staklene bašte, 20% nižu potrošnju energije i 20% učešća obnovljivih izvora energije. Uvodjenje sistema energetskog menadžmenta donosi vise benefita kompanijama, koji se ogledaju u smanjenju troškova potrošnja energije, povećanju profita, podizanja nivoa konkurentnosti i kavliteta proizvoda i usluga.
Prezentacijom je predstavljena implementacija ovog sitema u Evropi i kod nas. Od 2011. godine kada je počečla primena, najviše kompanija sertifikovano je u Nemačkoj i Velikoj Britaniji. Do kraja 2015. godine u Srbiji je zvanično izdat 21 sertifikat ISO 50001, što pokazuje da smo po ovom pitanju na samoma početku. Bez značajnije primene ovog sistema u svim oblastima rada i privredjivanja nije moguće obezbediti održivi razvoj i smanjenje uticaja na životnu sredinu.

2019 Copyright by Regionalna privredna komora Užice. All rights reserved.
Member of Uzice.Net. Production: DataVoyage