Privredni potencijali

Vodeće privredne delatnosti u Regionu su prerađivačka industrija, građevinarstvo, turizam i poljoprivreda. U metalskoj industriji najznačajniji su poluproizvodi od bakra i aluminijuma i proizvodi namenske industrije. U građevinarstvu su zastupljene sve delatnosti od visokogradnje, niskogradnje do završnih zanatskih proizvoda.

Impol Seval Valjaonica aluminijuma a.d. Sevojno

Privreda ovog Regiona je visoko izvozna i postojano beleži suficit u razmeni sa inostranstvom. U izvozu dominiraju proizvodi prerade obojenih metala, voće, proizvodi namenske industrije i gotovi tekstilni proizvodi. Izvozno orjentisana privreda predstavlja veliki potencijal i znatnu komparativnu prednost ovog regiona.

Poljoprivredna proizvodnja razvijena je u skladu sa prirodnim odlikama Regiona, a u odnosu na mogućnosti, ipak nedovoljno razvijena. Najviše je zastupljeno voćarstvo (šljiva, jabuka i jagodičasto voće), stočarstvo (govedarstvo i ovčarstvo) i ratarstvo (krompir).

Valjaonica bakra Sevojno a.d.
Prvi Partizan a.d. Užice

Najrazvijenije delatnosti u agroindustriji su: prerada voća zamrzavanjem, klanična industrija, prerada mesa i proizvodnja suvomesnatih proizvoda, proizvodnja: mleka i mlečnih proizvoda, rakija sa zaštićenim geografskim poreklom, lekovitog bilja i šumskih plodova, a postoje kapaciteti i za proizvodnju sokova, voćnih sirupa, džemova, marmelada, kompota i prerađevina od povrća.

Zlatarplast a.d. Nova Varoš
INMOLD PLAST d.o.o Požega

Region je poznat širom Srbije kao popularna turistička destinacija, uglavnom zahvaljujući impresivnoj prirodi i različitim turističkim atrakcijama. Turistički proizvodi sa najvećim poslovnim potencijalom su proizvodi povezani sa korišćenjem prirode i ekoturizma, zdravljem, ruralnim turizmom, kulturnim turizmom, rečnim kruzingom, kao i poslovnim turizmom.

Jelen Do a.d.
Putevi a.d. Užice

Povoljan geografski položaj, važne drumske i železničke saobraćajnice, prirodni resursi, raspoloživi kapaciteti privrede, razvijena putna mreža i aerodrom Ponikve pružaju mogućnost za razvijanje viših oblika saradnje kroz dugoročnu kooperaciju, investiciona ulaganja, mešovita preduzeća i sl.

2019 Copyright by Regionalna privredna komora Užice. All rights reserved.
Member of Uzice.Net. Production: DataVoyage